GRAND CLIMA
IGIENIZARE APARATE DE AER CONDITIONAT.
Simti un miros urat in casa sau in birou? De cele mai multe ori sursa mirosurilor neplacute este chiar instalatia de aer conditionat, unde umezeala favorizeaza dezvoltarea mucegailului si bacteriilor precum legionella pneumophila, acestea fiind cauzele unor alergii sau chiar ale pneumoniei.
Aparatul de aer conditionat este conceput pentru a crea confort. Totusi, din cauza bacteriilor care se depun in filtre si in interiorul instalatiei, sanatatea utilizatorilor poate fi pusa in pericol. De aceea este necesara curatarea aparatului de aer conditionat de impuritati pentru ca acestea sa nu ajunga in casa ta. Pe de alta parte, o curatare periodica a aparatului de aer conditionat asigura functionalitatea deplina a acestuia. Bine intretinut, acesta va functiona o perioada indelungata de timp si va tine alergenii departe de tine si de familia ta. Fara o curatare periodica, intr-un final, aparatul se va defecta si va necesita reparatii care se vor dovedi costisitoare.
În vremuri precum cele pe care le traim – insuportabil de calduroase – reflexul normal este sa calmam termometru cu ajutorul aerului conditionat.
Nicio alta inventie nu ar fi putut fi mai binevenita…
Doar ca, folosit în mod abuziv, îti poate face mai mult rau decât bine.
AERUL CONDITIONAT – AVANTAJE.
Totodata, aerul conditionat reprezinta un plus si pentru sanatate. Cardiacii si batranii, pentru care o zi caniculara este o amenintare reala, pot trece cu succes peste aceasta provocare daca stau intr-un loc racit cu aer conditionat.
„Simptomatologia rinitei alergice se poate ameliora datorita filtrelor.
Insa aparatele de aer conditionat nu indeparteaza doar caldura. Folosirea lor rationala duce la prevenirea poluarii, a prafului, polenului, implicit a alergiilor, crizelor de astm si bolilor respiratorii asociate poluarii. Se recomanda pacientilor cu astm sa aiba aer conditionat.
CUM SE INTRETINE APARATUL DE AER CONDITIONAT.
Medicii sustin faptul ca aparatul de aer conditionat este purtator de microbi, iar mediul racoros este unul propice pentru ca acestia sa se dezvolte. Astfel, se recomanda igienizarea aparatului de aer conditionat la începutul sezonului cald, pentru a nu ne pune în pericol sanatatea.
CE OBTII DACA ITI IGIENIZEZI FRECVENT APARATUL DE AER CONDITIONAT ?
Dispare disconfortul produs de mirosul neplacut
Un aer rece si CURAT
Se reduce riscul aparitiei bolilor cauzate de bacteriile si ciupercile formate in interiorul aparatelor
Economisesti bani curatand aparatul (un radiator murdar are o eficienta mai scazuta cu cca 20% comparativ cu unul curatat periodic)
Prelungesti viata ventilatorului (un radiator murdar va solicita mai mult ventilatorul, fapt ce va conduce la o durata de viata mai mica a acestuia).
Pentru a preveni problemele neplacute cauzate familiei dumneavoastra de aerul conditionat, va recomandam igienizarea periodica a aparatelor.
CUM ALEGEM APARATUL DE AER CONDITIONAT
După o iarnă cu temperaturi extreme, în timpul căreia toţi am tânjit după o rază de soare, vara şi-a intrat pe deplin în drepturi. În săptămâna care tocmai a trecut, românii au avut de înfruntat temperaturi crescute şi au căutat să se adăpostească în încăperi răcoroase. Astfel, aparatele de aer condiţionat, au devenit tot mai căutate, dar cum piaţa abundă de oferte de acest gen, achiziţionarea lor devine din ce în ce mai greoaie. În pocesul de selecţie trebuie să se ţină cont în primul rând de suprafaţa care trebuie răcită şi de locul în care urmează să fie montat aparatul, criterii care stabilesc puterea de funcţionare. Clasa energetică reprezintă de asemenea un criteriu de bază, după care urmează nivelul de zgomot, funcţiile aparatului, sistemele de filtrare şi dotările pe care le are. Ultimul pas de urmat este să vă asiguraţi că aparatul este instalat de firme autorizate.
CE, UNDE, CUM?
Aparatele de aer condiţionat sunt împărţite în funcţie de puterea pe care o au, care se măsoară în British Thermal Units/oră (BTU/h), care reprezintă unitatea internaţională pentru exprimarea puterii aparatului (1 watt = 3.412 BTU/h). Pentru o cameră cu înălţime standard de 2,5 metri, în funcţie de suprafaţă, se recomandă următoarele aparate:
– aparat aer condiţionat 9.000 BTU pentru suparafeţe care măsoară până la 25 m²;
– aparat aer condiţionat 12.000 BTU pentru suparafeţe care măsoară între 25 şi 35 m²;
– aparat aer condiţionat 18.000 BTU pentru suparafeţe care măsoară între 35 şi 45 m²;
– aparat aer condiţionat 24.000 BTU pentru suparafeţe care măsoară între 45 şi 50 m².
Puterea aparatului se alege şi în funcţie de locul în care urmează să fie montat. Spaţiile cu ferestre orientate pe direcţii aflate în bătaia soarelui, care se supraîncălzesc pe timpul zilei, necesită aparate cu putere mai mare. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul încăperilor în care sunt aparate producatoare de caldura.( calculatoare,frigidere,cuptoare,etc)
Aparatele de aer condiţionat sunt alcătuite din două unităţi, dintre care una trebuie montată la exterior, într-un spaţiu deschis, care să permită eliminarea aerului cald emis.
FUNCŢII DE BAZĂ
Toate aparatele de aer condiţionat au, pe lângă funcţia de răcire, alte câteva funcţii de bază: încălzire, setare specială pentru funcţionare pe timpul nopţii, auto, dezumidificare şi ventilare. Încălzirea se realizează pe principiul pompei de căldură, iar temperatura care poate fi atinsă este de 30°C. Indiferent dacă aparatul încălzeşte sau răceşte, uniformizarea temperaturii se poate realiza cu ajutorul funcţiei de ventilaţie.Un factor important în senzaţia de confort este umiditatea. Nivelul optim este situat între 40% şi 60%. Dezumidificarea aerului creşte senzaţia de confort, iar prin asigurarea nivelului optim de umiditate este limitată dezvoltarea microorganismelor şi a mucegaiului.
Cu ajutorul funcţiei „sleep mode”, ventilatorul funcţionează la o viteză mai mică, iar jetul de aer este direcţionat către tavan, astfel încât să nu deranjeze în timpul somnului. În cazul penelor de curent, aparatele sunt prevăzute cu funcţia de autorestart, care, o dată cu revenirea energiei electrice, le permite să repornească automat şi să funcţioneze conform ultimei setări.
DOTĂRI SUPLIMENTARE
Aparatele de aer condiţionat mai pot avea alte câteva funcţii suplimentare,printre care cea mai importanta este „funcţia inverter, cu ajutorul căreia temperaturile dorite se ating mult mai repede, timpul de pornire este redus cu o treime, iar consumul de energie şi implicit costurile sunt reduse cu până la 30%. De asemenea, sunt evitate pornirea şi oprirea repetate ale compresorului şi sunt eliminate fluctuaţiile de temperatură. Un alt avantaj al funcţiei inverter este ca permite aparatului să funcţioneze în timpul iernii până la temperatura de -15°C, în vreme ce limita pentru aparatele care nu beneficiază de această funcţie este de -10°C. Alte funcţii şi dotări suplimentare sunt programarea în vederea pornirii sau opririi aparatului la o anumită oră, etanşarea antipraf, autocurăţare sau flux de aer lateral.
FILTRAREA AERULUI
Tipurile de filtre, care se găsesc în aparatele de aer condiţionat, se împart în două categorii: filtre antipraf si filtre deodorizante. Filtrele antipraf captează şi reţin paticulele foarte mici existente în aer, precum praful sau polenul şi pot fi spălate.
Filtrele deodorizante funcţionează pe bază de cărbune activ, care filtrează aerul şi elimină mirosurile neplăcute sau fumul de ţigară. Sunt tratate antibacterian şi antimicrobian, cu scopul de a preveni dezvoltarea alergenilor în interiorul aparatului, dar şi în încăperi. În funcţie de firma producătoare, nivelul de filtrare poate să difere. Este recomandat ca filtrele de praf să fie curăţate periodic, iar pentru aparatele cu filtru de carbon este indicată înlocuirea lor, dacă în urma reviziei se constată că acest lucru este necesar.
SFATURILE SPECIALIŞTILOR
Ca orice produs electrocasnic, aparatele de aer condiţionat consumă energie electrică. Principalul factor care influenţează consumul este clasa energetică din care face parte şi care este inscripţionată pe ambalaj. Este recomandată folosirea aparatelor din clasele de energie A sau A+. De asemenea, este indicată efectuarea reviziilor la intervale de un an.
Cautati un frigotehnist specializat in aer conditionat din Bucuresti? Ati ajuns unde trebuie! Grand Clima va sta la dispozitie pentru orice tip de service la aparatele de aer conditionat.
Promptitudinea si seriozitatea echipelor noastre de frigotehnisti calificati va garanteaza calitate lucrarilor.
BLOG
Cel mai bun aparat de aer conditionat
- Posted by clima
- 0 comments
Aer condiționat: Cum se poate economisi energie în timpul folosirii sale
- Posted by clima
- 0 comments